Het idee om een ingebouwde mediaplayer in een buis televisie (CRT) te bouwen ontstond toen ik zag wat voor een enorme rommel er achter een eenvoudige old school video installatie verstopt zat.
De installatie is van Jeroen Jongeleen Jongeleen in het Gorcums Museum. HEt museum had voor een hele hoop geld negen media players en evenveel HDMI naar Scart converters met 18! adaptors en en 27 stekkers!! De hele troep moet wel €3000,- hebben gekost en werkte zo moeilijk dat het dag en nacht aan bleef omdat de oude tv’s niet automatisch het video signaal begrepen.
Mijn idee was eenvoudig maar niet eerder op deze manier uitgevoerd. Ik ga een media player IN de tv inbouwen, totaal onzichtbaar en super betrouwbaar, de tv kan als je hem aanzet maar één ding,… dat mediabestand afspelen. Allereerst zijn we 27 ouwe televisies gaan scoren via marktplaats, een heel verhaal, die tv’s zijn namelijk afgedankt, en van oma op kleinkind, van woonkamer tot kinderkamer versleept binnen een smalle bandbreedte aan demographics en binnen een specifieke stedenbouwkundige opzet. Het merendeel van de tv kwam uit rijtjeshuizen in jaren tachtig en negentig wijken met de eerste bewoners waarvan de kinderen het huis uit vlogen en oma’s tv nog op hun kinderkamer achterbleef, get the picture? Te gék dat je een sociaal geografisch onderzoek cadeau krijgt terwijl je tv’s opkoopt. Jeroen en ik zochten relatief specifiek naar buis televisies van het vierkanterige soort, met zwarte of zilveren behuizing, en we hebben daarvoor heel veel kilometers afgelegd, tot Nijmegen, via Den Haag, Pijnacker, Zoetermeer en steeds in buitenwijken.
Ik had na onderzoek besloten om de media te laten spelen op een Raspberry Zero, dat is een ini mini computertje die voor minder dan 10 euro te koop is.
De Zero heeft namelijk een old school video composiet uitgang, de bekende gele tulp, dat is niet digitaal en door oude tv’s te begrijpen. Je moet je even voorstellen dat mijn kennisniveau over dit soort dingen nada is, een leek met een nieuwe soldeerbout. Ik heb heel erg veel gelezen over oude tv’s, over standaarden die door fransen aan heel europa opgelegd werden, over scart en diens vooruitziende blik en beperkingen. Over Raspberry wist ik al even weinig, daar heb ik een heel stel nagels tot de elleboog aan weggebeten.
Dit project werd een retro hack speed challenge met een steep learning curve.
Ik moest leren wat er allemaal aan de hand was in die ouwe tv’s zonder te sterven aan hoogspanning elektrocutie of iets dergelijks, want de tv’s moeten aan taan om ze te kunnen onderzoeken.
Ik kwam er achter dat Scart op pin 20 mijn composiet video signaal aanvaarde, top! Ik ontdekte in de specs dat als je op pin 8 een bepaalde hoeveelheid stroom zette dat de tv van formaat kon wisselen, van 4:3 naat 16:9 en zo, bij 12 volt zou mijn signaal in de juiste verhoudingen op het scherm verschijnen. Ik kwam er achter dat er geen elektriciteit door de scart ging, ik had namelijk stroom nodig voor de Zero (3.3 of 5v) en voor pin 8 (12v). UIteindelijk ben ik de stroom gaan jatten op diverse plekken op de printplaat van de televisies, bij elk van de 28 televisies was dat natuurlijk net even anders.
Bekijk de video met de uitleg tot nu toe 🙂
Zal ik alvast verklappen dat het allemaal gelukt is? Het is gelukt! De installatie werkt, de televisies gaan als je ze aan zet meteen de video afspelen en het is foolproof, fail safe en extreem goedkoop en clean ten opzichte van media players en allemaal snoeren. Kijk maar!