Basismateriaal : Bamboe

Basismateriaal : Bamboe

Materialen zijn plotseling vreselijk duur, houtprijzen schieten de pan uit, deels door wat ik “winflatie” noem, inflatie omdat het kán (Winflation = inflation by opportism). Dat kan zo niet verder!
Ik heb net met de erfenis van mijn vader houtbewerkingsmachines gekocht, voornamelijk een tafelzaag en een hand afkortzaag afkortzaag van het merk DeWalt omdat ik bossen zo ontzettend mooi vind.
Met die machines leren omgaan is een hobby an sich, je moet er een hoop accessoires, “Jigs“, voor maken. Die accessoires maakt men van hout, daar zijn duizenden filmpjes over op youtube en die heb ik allemaal gezien.

Maar ja, hout is duur, maar écht hè! Dat wil ik er niet voor betalen, dus ik ben op zoek gegaan naar een alternatieve bron van betaalbaarder hout. Een bijkomstig probleem met hout is dat het groot en lomp is en dat ik dat op de fiets moeilijk kan vervoeren.
Mijn zoektocht bracht me helemaal tot in China de Action, daar hebben ze diverse producten, gemaakt van bamboe, de Action verkoopt die natuurlijk voor weinig, erger nog de Action verkoop Bamboe plankjes voor minder dan de m² prijs van de bamboe plaat waar ze uit gesneden zijn! Yes! Ik heb de bron van mijn basismateriaal gevonden, onder de prijs van het brute materiaal, hoe gaaf is dat!

Het is een hard soort hout, samengesteld uit heel veel kleinere reepjes, het splintert vrij gemeen, het is veelzijdig én het kost bij de Action ongeveer de helft van de prijs die je voor grote panelen moet betalen per vergelijkbaar oppervlakte natuurlijk. Als ik het snijplankje van bovenstaande foto zelf moet maken kost het me ongeveer €7, bij de Action kost het minder dan €3.50 (hier)

De belangrijkste Jig voor de tafelzaag is er eentje om hout overdwars te zagen, dat kan niel langs de geleiderail en al helemaal niet uit de losse hand, want ‘losse hand’ kan dan heel letterlijk worden (loose/lose – woordgrapje is prima te doen in het engels).

Voor deze jig heb ik twee plankjes gebruikt, ik heb er ook veel over mijn machines geleerd en over de precisie die nodig is om dit soort dingen te maken geleerd.
Soms lukt het namelijk niet, dan is het gevalletje niet helemaal haaks waardoor het nut van de Jig verloren gaat, dit dingetje om in een zelfgemaakte schilderijlijst een keep te zagen om een verstevigende wig te plaatsen was niet haaks, jammer

Een tweede poging lukte beter.

Verder heb ik er nog een hele hoop gemaakt, een ding om een frees onder de tafel te monteren:

Eentje om lange planken in een vreemde hoek te fixeren voor het zagen:

Een super ingewikkelde jig om Tandverbindingen (box joint jig) te maken, hierin is een register met afwisselende blokjes hout die als matrijs dienen om sleuven te zagen. Een heel orgel, ik heb er twee gemaakt, beiden zonder succes, jammer! Het is geniaal en bedacht door TheWoodfather – Mario

En nog een voor hoekjes van 45º en nog een voor vrije hoeken:

Dit is work in progress, er zullen nog meer dingen uit bamboe volgen.

Previous post ГAAГA
Next post F-utility – On-zinnig plankje