Bottom Up Bel Reparatie

Bottom Up Bel Reparatie

Stang had een niet werkende deurbel. De ‘bottoms up doorbell’ – een deurbel gemaakt van wijnglazen door Peter van der Jagt voor het Nederlandse designmerk Droog. Een fantastisch mooi ding waar je meteen ziet hoe en ding-dong bel eigenlijk werkt maar dan met twee wijnglazen, tja ik denk omdat er bezoek komt.

Dat was het leuke deel van het ontwerp, het minder leuke deel is dat het slecht in elkaar bedacht is, slecht uitgevoerd waardoor het ook best een duur grapje is.

Nog minder leuk is dat de standaard 8 volt onvoldoende blijkt voor de goeie werking. Maar het ergste is dat de spoel té klem zit in een houdertje waardoor deze buigt en daarmee het mechanisme belemmerd wordt, stom!

Bij het demonteren breekt het plastic ding in stukken. Serieus! Een mailtje en vriendverzoek naar de ontwerper om dat onderdeel (dat online onvindbaar is) aan te schaffen leidt tot niks.

Nu kom ik op een punt dat al mijn sensoren op scherp staan, this is the moment! Computer aan, ding opmeten, natekenen, in de printer gooien, lang wachten

Dan kom ik er achter dat ik door alle opwinding precies het ding heb ge3d-print dat kapot is in plaats van de verbeterde, aangepaste, smallere , wel in de houder passende nieuwe spoel. Aanpassen, slices, printen,… Testing, testing, yeee! Succes.

De Opwinding! Nu loopt de spanning te snijden (!?) Ik moet nu de ene spoel ontspoelen om het koperdraad op de andere te wikkelen, ontwikkelen en spoelen,… Dat doe ik voorzichtig met een accuboor, en dat gaat nét!

Testing, montage, nog meer testen. Er achter komen dat 8 volt echt dat ding niet voldoende beweegt,… Naar Stang toe, aan de muur monteren, in meterkast de trafo aanpassen naar 12 volt (trafo uit 1910) Testing…

Succes! Bottom Up – verbeterde versie Oli4 – stuur me een mailtje als je er ook een gefixt wil.
Sinds ik dit stukje schreef is er een vervangende solenoid te koop die het euvel lijkt te verhelpen, HIER te koop. Success daarmee 🙂

Previous post Brandgrenslamp
Next post ietsen