Brandgrenslamp

Brandgrenslamp

Ik heb een superleuk opdrachtje voor mezelf bedacht en dat is het restaureren van twee Brandgrenslampen.
West8 (link) ontwierp in 2007 een markering om de Brandgrens van 14 mei 1940 te markeren en daarbij maakte het gebruik van 350 rooie grondspots met een grafische representatie van de brand na het bombardement. In 2019 werden deze lampen vervangen door nieuwe en ik heb er toen twee kunnen bemachtigen.

Wat ik wil is de lamp werkend maken voor een binnentoepassing. Dat betekend om te beginnen dat ik het ding demonteer maar dat was meteen al moeilijk, de schroeven waren speciale inbuß met een pennetje in het midden, hop naar de Toolstation om dat bitje te kopen. Vervolgens waren de schroeven moervast, WD40 er op, dat werkte niet, ja echt niet!

Toen met een zaag geprobeerd het van de onderkant aan te pakken maar uiteindelijk moest ik helaas die dure schroefjes uitboren.

Eenmaal ‘binnen’ begrijp je onmiddellijk dat deze grondarmaturen het zwaar te verduren hebben gehad en waarom ze vervangen moesten worden.

Mijn plan is om het uiterlijk van het armatuur te behouden en het hele binnenwerk aan te passen om niet hoger dan de 30×30 tegel uit te komen. Dat was helaas niet mogelijk de bak en de reflector zijn beide hoger dan de ruimte die ik heb.

Dus hier wordt het leuk, ik heb namelijk een 3d printer en die doet ondertussen ongeveer wat ik wil. Ik heb alle onderdelen gemeten en in een tekenprogramma opnieuw bedacht zodat ze goed op elkaar aansluiten en binnen de hoogte van de tegel passen en geprint.

Toen heb ik rubber pootjes geprint, want je kan gewoon rubber printen 🙂 met ín dat pootje een ringetje die je halverwege het printen in het pootje legt.

Uiteindelijk de hele boel in elkaar gezet en toen begaf de elektronika van de ledjes het. Dus dat heb ik opnieuw in elkaar ontworpen met nieuwe elektronica maar met dezelfde rooie led omdat leds basically nooit op gaan.

Als allerlaatste is er een kunsthars over de lens gegoten die alle krasjes opvult en weer als nieuw er uit laat zien.

Nu nog die schroeven kopen,…

Previous post PET-LED lamp
Next post Bottom Up Bel Reparatie