Dak Droom (.nl)

Dak Droom (.nl)

Volg dit project op www.dakdroom.nl en op facebook/dakdroom

Ik heb een ‘DakDroom’ ik droom ervan om op een dak te gaan bouwen. Ik wil namelijk graag in Rotterdam blijven wonen of beter gezegd óp Rotterdam. Ik wil gaan bouwen op een bestaand plat dak op een flatgebouw.

Wat ik wil bouwen moet heel duurzaam worden, een beetje off-the-grid, ik wil er een grote tuin aanleggen, zonne-energie opwekken en regenwater gaan gebruiken.Ik heb een heel gaaf dak op het oog, dat ben ik aan het verkennen, het is er groot genoeg om mijn dakdroom te verwezenlijken inclusief die tuin.De gemeente Rotterdam wil graag dat de daken beter benut gaan worden, ze kijken daarvoor naar grote en kleine partijen. De particulier wordt gestimuleerd om groene daken te maken of een terrasje of eventueel een op- of uitbouw. Maar zelden zal een particulier het hele traject aan gaan om werkelijk op andermans dak te gaan bouwen. Er zijn namelijk veel aspecten die vrij onbekend zijn, het is ook een stevig administratief traject en de gemeente kan soms een monster met zeven koppen blijken te zijn. Bouwen óp de stad is goed voor de verdichting, er zonne-energie opwekken is goed voor de energietransitie, groen is goed voor de biodiversiteit en de verkoeling, met waterretentie help je een handje tijdens zware buien en je kan er mee sproeien of doortrekken. Hoe meer van deze aspecten ik kan verwezenlijken hoe beter het wordt. Dit mag best een voorbeeldproject worden of een case-study.Het ontwerpen doe ik niet helemaal alleen, Stang Gubbels heeft namelijk de allereerste schets gemaakt, een fabriekje met een schoorsteen waar een plant uit komt. De drie gebouwtjes in dat tekeningetje zijn gesloten, half open en volledig open; van hout, van glas en van stalen buizen. Ik ben met dat idee aan de slag gegaan en heb daar een plattegrond en wat aanzichten van gemaakt waarin ik mijn programma van eisen wegzet. In het gesloten blok komt het slaap, douche en bijkeuken gedeelte, in de glazen kas de woon en eetkamer en de stalen buizen vormen een half overdekt terras met veel planten. Dat is bij elkaar iets minder dan de helft van het dak, de andere helft wordt groen. In de tekening is ook een autonoom appartement getekend die is bedoeld als aanleunwoning of voor de verhuur.Met die schetsjes ben ik naar Joop Steenkamp gegaan, hij is mijn architect en weet hoe hij hiermee verder kan, over een paar weken zien we dat terug.Joop gaat me helpen met de uitvoerbaarheid, met het tekenwerk, de kosten en de zwaartekracht maar ook met het bouwen zelf, want uiteindelijk wil ik het voor een groot deel zelf gaan bouwen.Dit hele proces staat onder supervisie van Joep Klabbers, zonder diens expertise en organisatie zou ik niet weten waar te beginnen. Hij stuurt aan en bij en houdt de tijd en het budget in de gaten. Zijn kennis van daken is uitgebreid en zijn netwerk cruciaal. In de komende maanden zullen er een heleboel mensen bij dit project betrokken raken, de bewoners van het gebouw, groen experts, dakdekdeskundigen, maar ook mensen van de gemeente en de overheid. Alleen met zijn allen hebben we de kennis om dit voor elkaar te krijgen.Op deze pagina zal ik het proces van Dakdroom tot daktuinhuis uitleggen, op de site zal ik de kennis delen die nodig is zelf een dergelijk project te dakdromen.

Previous post Circle of B.a.d
Next post Scartridge